Stichting CodeKlas

Projecten Stichting CodeKlas

Open Leermateriaal - Fortior

CodeWeek 2023

CodeWeek 2023

In het najaar van 2023 hebben wij lesmateriaal gemaakt voor de stichting Fortior over de micro:bit op het Open Leer Materiaal Platform Wikiwijs. Ze willen met dit initiatief kinderen kansrijk voorbereiden op de toekomst door Wetenschap en Techniek meer in te passen in het onderwijs. Dit project ontwikkelt en arrangeert dat en stelt het als open leermateriaal beschikbaar. Het wordt een groeiende database van kant- en klaar materiaal voor het W&T-onderwijs.

De door ons ontwikkelde lessen kun je hier vinden. 

We hebben in oktober 2023  met een Meet and Code event. Op basisschool ’t Talent in Schijndel is een groep met nieuwkomers-kinderen. Dit zijn kinderen die korter dan een jaar in Nederland zijn. Zij worden een jaar lang extra ondergedompeld Nederlandse taal en cultuur. Daarna stromen zij door naar reguliere scholen. 

Stichting CodeKlas bood deze leerlingen een basisaanbod werken met de micro:bit waarin zij kennis maken met de mogelijkheden van deze microcomputer. 

Kijk hier voor meer informatie over dit project.

We hebben in oktober 2023  met een Meet and Code event. Omdat de herfsteditie van Lets Play & Learn in de Europese CodeWeek valt ontstond het plan om de activiteiten rondom het thema robots vorm te geven. Er was een assortiment van oa bluebots, cubetto, ozobot en otibot. De kinderen werken in circuits en haalden zo hun robot rijbewijs.  

Meer informatie kun je hier vinden. 

Samen met onderzoeker Jan-Willem Bullee van de Universiteit Twente werkten we aan het project ‘Hackers de baas’. Opdrachtgever was de gemeente Veenendaal, ICT-valley en Hackshields. Je leest hier meer over dit project. 

Voor dit project hebben we een lessen pakketvan 5 lessen verzonnen (met oa een kwarten, dillema’s, mini presentaties) die docenten zelfstanding in de klas kunnen doen om leerlingen van de bovenbouw PO bewust te gaan met hacken en phising. 

UitvindFabriek

Lezing Vlaams Parlement

Voorjaar 2019 waren we bij het W&T café van de uitvindfabriek in Breda. Een prachtige industrieel gebouw met lekker veel steigerhout en genoeg ruimte om mooie dingen te doen en te maken. Tessa mocht daar de keynote geven over Computational Thinking.  Pauline mocht een workshop geven met de micro:bit. Ze had haar micro:bit tempeltje meegenomen en voor veel docenten was dit de eerste kennismakening met de micro:bit. 

Een mooie bijeenkomst waar we weer vele leuke contacten hebben opgedaan. 

Voeg je koptekst hier toe

Najaar 2019 mocht Pauline Maas een (engelse) lezing geven voor het Taccle congres  voor zo’n 300 docenten uit Europa. Dit congres was de afsluiting van een meerjarig traject met andere Europesche landen om aan de slag te gaan met computational thinking.

De avond voorafgaand aan het congres was er een diner met de organisatie uit verschillende landen. We hebben mooi kunnen netwerken en kunnen zien dat we het in Nederland nog niet zo slecht doen. Het was een mooie ervaring en we hebben veel leuke contacten opgedaan.

In het najaar van 2018 hebben Pauline en Tessa meegewerkt aan een module e-learning over Computational Thinking. Eind december was er een dag gepland op Montessoribasisschool de Trinoom in Eindhoven met opnames. Dat was een erg drukke dag waarin we een les deden met de micro:bit en er een aantal korte video’s werden opgenomen over diverse onderwerpen.  Hierna is Marsha met haar haar team aan de slag gegaan en hebben ze een mooie online training gemaakt over Computational Thinking

In deze video zie je hoe juf Lonneke de leerlingen begeleidt bij de micro:bitles onder leiding van Pauline Maas.