Stichting CodeKlas

Bezoek BETT 2024

Ook dit jaar bezochten Pauline Maas en Tessa van Zadelhoff weer samen de BETT-beurs voor onderwijs en technologie in Londen. We hebben een aantal hoogtepunten voor jullie op een rijtje gezet:

1. Copilot van Microsoft:  Deze AI tool van Microsoft kun je gratis gebruiken binnen je Edge browser of Office365. Je kunt hem zelfs toevoegen in Word, PowerPoint etc. Copilot kun je vergelijken met ChatGPT. Maar de kwaliteit staat of valt bij de juiste vragen (prompts) formuleren. 

2. Sphero Indi: De Sphero Indi is van de fabrikant van Ozobot en Sphero ball. Deze robot kun je aansturen door gekleurde vierkante tegels op de grond te leggen. Afhankelijk van de kleur gaat Sphero Indi rechtdoor, rechts, sneller etc. Deze tegels kunnen we ook op gekleurd papier printen en braille toevoegen. Hij is interessant om te gebruiken in de programmeerlessen, maar ook om leerlingen logisch te laten nadenken, en om begrippen als links en rechts te laten oefenen.

3. Tessa de AI Prowise app:  Tessa (TeachAssist) is nieuw en zit in de Prowise presenter ingebouwd. Zij maakt gebruik van AI en je kunt met “Tessa” een les maken. Zij helpt je een goede prompt te maken en stelt vragen zodat haar AI precies weet wat je moet doen. Waar gaat de les over, wat zijn je doelen, welke activerende werkvorm wil je gebruiken, wat is de doelgroep, leeftijd etc. En binnen 5 minuten is je Prowise presenter klaar om te gebruiken. Misschien nog even wat aanpassen. Klaar voor gebruik, inclusief een quiz en een woordwolk. 

4. Reading progress: Dit zit al een tijdje in een Classroom team van Microsoft. Je kunt een stukje tekst uploaden en een leerling moet dit hardop voorlezen. Het systeem herkent hoeveel woorden er goed zijn, hoeveel woorden er per minuut worden gelezen en meer.

5. zSpace: We waren enorm onder de indruk van deze speciale laptops waar je virtueel een hart in je handen kan houden. Net of je in een 3D film zit maar dan zonder bril. Bovendien voelde je het hart pulseren. Nu nog even doorsparen want het is wel een prijzige aanschaf

6. EdPuzzle: Edpuzzle bestaat al meer dan 10 jaar maar ze blijven zich vernieuwen. Je kunt met Edpuzzle een Youtube filmpje selecteren en in hun omgeving zetten, en vervolgens kun je bij dit filmpje vragen maken. Het filmpje stopt, en gaat pas verder als je het antwoord hebt gegeven. Je kunt meerkeuzevragen maken, maar ook open vragen. Zo gaan de leerlingen gerichter kijken naar een filmpje. Je mag (gratis) 20 van zulke quizzen maken.  

7. Photon Classpads: Met deze draadloze kleine kastjes kunnen leerlingen een quiz spelen via het digibord. Met deze kastjes (met 4 voelbare knoppen) kunnen ze stemmen en als ze hebben gestemd trilt het kastje. Ook als er een nieuwe vraag komt geeft het kastje weer een trilsignaal. Je moet wel zelf een quiz maken (het werkt niet in Kahoot!) maar het ziet er ongeveer zo uit. Ze spelen zo in op minder telefoons in de klas. De kastjes komen in sets van 10 stuks. 

8. Reading Coach:  helpt je leerlingen met lezen. Ze kunnen een eigen verhaaltje met AI laten maken en dit steeds moeilijker maken en uitbreiden. Je kunt de Windows app downloaden of online spelen. 

9. Ik ben fan van Padlet. Als sinds de tijd dat het nog Wallwisher heette. Maar Padlet wordt steeds beter. Wil je een afbeelding toevoegen dan kun je ook kiezen voor de optie ‘ik kan niet tekenen’. In een prompt vertel je dan wat voor afbeelding je nodig hebt (in het Engels of Dunglish werkt het het best) en de AI van Padlet genereert het voor je. Geweldige toevoeging!

10. Ontmoeten. De beurs is voor ons ook heel veel mensen ontmoeten, bijpraten en zien wat de trends zijn in het onderwijs wereldwijd.

Op naar de BETT 2025 – gaan jullie mee?